Nära 400 bönhus i länet redovisas i denna bok landskapsvis med bild, ort och församling.
Det startade för nära tio år sedan när jag, Bo-Anders Öberg, fick idén om att dokumentera samtliga bönhus i Västernorrland.
Jag presenterade idén för vännen och fotografen Åke Johansson som tände på projektet och vi startade vår dokumentering.
Åke har stor erfarenhet av kyrkofotografering och har publicerat 1 500 bilder på kyrkosajten kyrkokartan.se, så han passade utmärkt för uppdraget.
Under de senaste åren har vi åkt runt om i länet, fotograferat och intervjuat. En tendens vi noterat har varit att utflyttning och sekularisering har gått hårt åt frikyrkoverksamheten ute i länet.
De olika och spännande namnen på bönhusen stimulerade till att skaffa oss kunskap om dess inriktning och verksamhet. En verksamhet som appellerar till samarbete, solidaritet och kamp för ett bättre samhälle.
Under vårt arbete har min kännedom om utvecklingen om av den frikyrkliga verksamheten i länet fördjupats och inledningsvis redogörs för händelser och skeden som har haft påverkan på frikyrkoverksamheten; konventikelplakatet och dess tidigare roll som reglerades av den kyrkliga verksamheten.
Brytningen inom Frälsningsarmén i Sundsvall där Svenska Frälsningsarmén bildades beskrivs i text och bild.
Landshövding Curry Träffenbergs misstankar och utredning om frikyrkornas påverkan på arbetarnas roll i Sundsvallsstrejken, och dess nya tankar på demokrati och inflytande, redovisas i vissa delar.
Ett relativt stort utrymme i boken tar upp den frikyrka som den karismatiska ”Mor Anna” i dåtida köpingen Örnsköldsvik bildade. Stort utrymme ges även den rikskände ”Mästaren i Anundsjö”.
I stor utsträckning har texterna kompletterats med fotografier och kopior av tidningsartiklar.